Одбор за свјетску баштину УНЕСКО, на 44. засједању у Кини, прогласио је Строги резерват природе “Прашуму Јањ” код Шипова природним добром од свјетског значаја. Овај прашумски локалитет је тако постао прво природно добро из Босне и Херцеговине уписано на УНЕСКО Листу свјетске баштине, након Подручја Старог моста Старог града Мостара, Моста Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду и Стећака – средњовјековних надгробних споменика који су уписани као културна добра.

Прашума Јањ уврштена je у оквиру проширења локалитета свјетске баштине УНЕСКO „Исконске букове шуме Карпата и других региона Европе“ заједно са локалитетима из Чешке, Француске, Сјеверне Македоније, Пољске и Швајцарске (1133ter). “Исконске букове шуме Карпата и других региона Европе” (1133) тренутно је највеће серијско добро свјетске баштине са укупно 94 локалитета у 18 земаља (Албанија, Аустрија, Белгија, БиХ, Бугарска, Француска, Њемачка, Италија, Хрватска, Чешка, Сјеверна Македонија, Пољска, Румунија, Словачка, Словенија, Шпанија, Швајцарска и Украјина). За прашуму Јањ одређена је заштитна зона од 295 хектара, док “buffer” зона износи 380,7 хектара.

Прашума Јањ је заштићена и домаћим законодавством, према Закону о заштити природе Републике Српске (“Службени гласник РС бр. 20/14) у категорији “строги резерват природе” на површини од 295 хектара.

Више информација:

http://unescobih.mcp.gov.ba/konkursi/default.aspx?id=15354

https://whc.unesco.org/en/list/1133/documents/

https://www.europeanbeechforests.org/

https://prasumajanj.com

https://en.unesco.org/news/world-heritage-committee-inscribes-four-cultural-and-one-natural-site-unescos-world-heritage

http://e-priroda.rs.ba/en/protectedsites/details/5/strogi-rezervat-prirode-janj/