У француском граду Марсеју одржан је Свјетски конгрес за заштиту природе, у организацији Међународне уније за заштиту природе (IUCN) и Владе Републике Француске.
Хиљаде научника, стручњака за очување природе и званичника окупило се на највећем самиту о биодиверзитету, првом од почетка пандемије, како би разговарали и размијенили идеје у вези са актуелним темама о заштити природе.

“Не постоји вакцина за болесну планету”, рекао је предсједник Републике Француске Емануел Макрон на отварању Конгреса, детаљно описујући хитне задатке постепеног укидања употребе пестицида, окончања загађења пластиком и искорјењивања сировина повезаних са крчењем прашума из ланаца снабдијевања широм свијета.

Предсједник Макрон је поновио упозорења водећих научника да човјечанство мора заједно да ријеши текуће кризе са климом и природом, позивајући свијет да се ухвати у коштац са спречавањем губитка биодиверзитета.

У подужем говору, истакао је да се свијет мора усагласити са циљевима и преузети финансијске обавезе за природу еквивалентне онима за климу и да ће се залагати да поларни региони Земље буду препознати као заједничка глобална имовина.

Кинески премијер Ли Кећјанг рекао је да земље морају радити заједно на стварању „чистог и лијепог свијета“, истичући огромно путовање стада азијских слонова у Јунану као примјер све већег успјеха Кине у напорима за очување природе.

„Многа мјеста су погодиле олује и поплаве. Временски догађаји представљају озбиљну пријетњу опстанку и развоју човјечанства и чине заштиту природе и свјетска сигурносна питања још више непредвидљивим “, рекао је Ли.

Холивудски глумац и активиста Харисон Форд, говорећи у име организације “Conservation International”, одао је почаст улози младих еколога у заштити природе и борби против климатске кризе.

“Појачања су на путу”, рекао је Форд. „Они сада сједе у учионицама, по први пут одлазе на терен, пишући своје тезе, воде маршеве, организују заједнице, уче да страст претворе у напредак, а потенцијал у моћ, али они још нису овдје. За неколико година они ће бити овдје. ”

На овогодишњем конгресу представљена је ажурирана „Црвена листа“ угрожених врста. На њој је сада побројано 138.374 врста, од којих се 38.543 налази на корак од изумирања.

Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа узео је учешће у Конгресу, најинклузивнијем форуму за одлучивање о животној средини, гдје су представљена релевантна истраживања, нове студије, извјештаји и политичке иницијативе.

IUCN конгрес ће покренути бројне акције ка опоравку заснованом на природи, климатским промјенама и биодиверзитету након 2020. године, непосредно прије Конференције Уједињених нација о биодиверзитету COP15.