Шести по реду Дани управљача заштићених подручја из Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине одржани су 18. и 19. октобра 2023. године на Јахорини. Тиме је настављено са праксом организовања ове манифестације, која окупља представнике заштићених подручја, али и надлежних институција, удружења грађана и невладиних организација која се баве питањима заштите природе. Овогодишњи домаћин и организатор је Програм Уједињених нација за одрживи развој (UNDP) који је у оквиру Пројекта „Одрживо управљање заштићеним подручјима“ финансијски подржао организацију ове манифестације. Подршку UNDP-у у организацији пружио је USAID кроз Пројекат „Развој одрживог туризма у Босни и Херцеговини“.

Присутне су поздравиле Жељка Стојичић у име Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, Зинета Мујаковић испред Министарства околиша и туризма Федерације БиХ, Јасна Милешевић, директорица Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа као и формални домаћин скупа Сенка Мутабџија Бећиревић.

Преко педесет учесника управљача заштићених подручја, међународних организација, надлежних ентитетских институција и други представници су имали прилику да се упознају о актуелностима везаним за климатске промјене, што је била и основна тема овогодишње манифестације Дана управљача.

На почетку радног дијела скупа, учесницима је путем презентације представљено новозаштићено подручје у Републици Српској – Парк природе „Требевић“ а затим и План прилагођавања на климатске промјене донесен од стране надлежних институција Босне и Херцеговине којим је истакнута важност борбе против климатских промјена те начини повлачења средстава за реализацију оваквих пројеката и активности у заштити природе и биодиверзитета. Презентацију од стране USAID Пројекта „Развој одрживог туризма у Босни и Херцеговини“ са темом Утицај климатских промнјена на одрживи туризам у заштићеним подручјима представила је Оља Латиновић. У пленарном дијелу, представници заштићених подручја учеснике су упознали о штетама, односно посљедицама које су изазвале климатске промјене у њиховим подручјима а надлежна министарстава и Завод о активностима које се спроводе на спречавању и ублажавању  посљедица изазаваних климатским промјенама.

Другог дана манифестације, организован је обилазак Споменика природе „Црвене стијене“, још једног подручја у Републици Српској које је проглашено у периоду након прошлогодишњих Дана управљача организованих у Националном парку „Уна“ у Бихаћу. Ово заштићено подручје, којим управља Јавно предузеће шумарства „Шуме Републике Српске“ преко својих организационих јединица, налази се на западним обронцима масива Романије.

 

Фотографије: