Пета по реду међународна конференција Паркова Динарида – мреже заштићених подручја Динарида, одржана је у периоду од 13. до 16. септембра 2021. године у Бару, Црна Гора.

Главне теме овогодишње конференције биле су статус заштите природе у заштићеним подручјима у региону Динарида, као и изазови са којима ће се заштићена подручја суочавати у наредној деценији. Око стотињак учесника, представника заштићених подручја, ресорних државних органа, установа, организација цивилног друштва и стручњака из области заштите природе на тродневној конференцији, разговарали су о унапређењу заштите природе, систему управљања, проблемима, изазовима и оствареним резултатима.

Представници Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа су у оквиру прве радне сесије „Заштићена подручја за нову декаду – изазови испред нас“ представили остварене резултате на новим заштићеним подручјима (парковима природе „Уна“, „Орјен“ и „Прача“), али и активностима на заштити које су у току на подручјима ријека Таре, Цврцке и планине Требевић.

За учеснике конференције организована је студијска посјета Националном парку „Скадарско језеро“, гдје су се упознали са најзначајнијим вриједностима овог заштићеног подручја, као и изазовима у управљању.