Четврти по реду Дан управљача заштићених подручја у Републици Српској и Босни и Херцеговини одржан је 29. септембра 2021. године у Парку природе „Цицељ“, у општини Чајниче. Тиме је Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, након паузе од једне године због пандемије корона вируса, наставио са праксом организовања ове манифестације, која окупља представнике заштићених подручја, али и надлежних институција, удружења грађана и невладиних организација која се баве питањима заштите природе. Овогодишњи домаћин је било Шумско газдинство „Вучевица“, које је управљач Парка природе „Цицељ“, а присуствовао је, између осталих, и директор ЈПШ „Шуме Републике Српске“ Славен Гојковић.

Учесници су разговарали о заједничким проблемима и изазовима, као и потенцијалним рјешењима и приликама за међусобну сарадњу, а све са циљем побољшања управљања и унапређења мреже заштићених подручја. На основу дискусија током округлог стола на тему ефикасног управљања, донесени су закључци о заједничким активностима и дјеловању у наредном периоду.

Дан управљача је реализован у оквиру пројекта „Постизање очувања биолошке разноликости кроз успостављање и ефикасно управљање заштићеним подручјима и изградњу капацитета за заштиту природе у Босни и Херцеговини“ и ово је била прилика да се представе активности које су имплементиране, међу којима су најзначајанија истраживања и проглашења нових заштићених подручја. У склопу промотивних активности, израђена је фото-монографија „Мокрањска Миљацка, Прача, Тара, Орјен : нова заштићена подручја Републике Српске“ у издању Завода, која је овом приликом и представљена. Приказан је промотивни и едукативни филм о заштићеним подручјима у БиХ, у оквиру кампање WWF Adria и UNEP БиХ „Заштићена и очувана природа – богатство свих генерација”.

Такође, представљен је модул угрожених и ријетких врста који је реализован у оквиру Информационих система заштите природе Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине.