Стручни семинар под називом “Размјена знања и вјештина из сектора рестаурације, конзервације и реконструкције”, у организацији Амбасаде Републике Италије и подршку домаћина – Града Сарајева, одржан је у Градској Вијећници у Сарајеву 11. новембра 2021. године.

Као предавач учешће је узела и директорица Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Срспке Јасна Милешевић, која је говорила на тему досадашњих активности Завода, с посебним освртом на потребне радове на археолошком локалитету “Градина” у Бакинцима, општина Лакташи. Оно што је вриједно спомена јесте да се на простор Маховљана и Бакинаца (гдје се локалитет налази), 1883. године досељава већа група Италијана из поплавама погођеног Трента, и приступа формирању насеља у којем подиже приватне и јавне објекте – од којих црква Светог Фрање Асишког, окружена виноградима и данас доминира крајем.

Семинар је поздравним говором отворио Марко ди Руца, Амбасадор Италије у Босни и Херцеговини и том приликом изразио спремност да се као посредник укључи у истраживање, реконструкцију и рестаурацију културно-историјског насљеђа на простору Републике Српске кроз сарадњу комплементарних институција из Италије преко надлежног Завода у Бањалуци.