У просторијама општине Мркоњић Град, данас је представљен пројекат за реконструкцију, адаптацију и рестаурацију Музеја I засједања Земаљског антифашистичког вијећа народног ослобођења (ЗАВНОБиХ-а) који је израдио стручни тим Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа.

Јасна Милешевић, директорица Завода рекла је да је начелницом општине Мркоњић Град Дивном Аничић договорено да заједно ураде пројектну документацију за реконструкцију овог музеја, што је у  претходном периоду и урађено. То је била  полазна основа да се крене у израду самог пројекта. ”Данас смо представили коначан пројекат. Планирано је да урадимо како ентеријер тако и екстеријер објекта, а циљ нам је да вратимо све, од аутентичних предмета који су сачувани, а за оне они који нису да урадимо вјерне реплике”, рекла је Милешевићева. Она је додала да желе да објекат изгледа као у вријеме када је био изграђен, без икаквих промјена.

Помоћ за обнову Mузеја I Засједања ЗАВНОБиХ-а очекује се од Владе Републике Српске и са нивоа БиХ, те од међународних донатора.