Начелник Одјељења за заштиту природног насљеђа у Републичком заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Драган Ковачевић учествовао је на састанку који је одржан 18. новембра 2022. године као и другим догађајима у склопу посјете регионалних представника из сектора заштите и очувања природе Европском парламенту у Бриселу. Тродневним активностима у главном граду Белгије који је и сједиште институција Европске уније, Ковачевић је присуствовао као представник Републике Српске у двочланој делегацији Босне и Херцеговине, а учествовали су и представници Црне Горе, Сјеверне Македоније, Хрватске и Словеније. Представници из ових земаља чинили су службену делегацију Мреже заштићених подручја југоисточне Европе „Паркови Динарида“, на састанцима  са представницима Европског парламента и Европске комисије. Испред Европског парламента делагацију су чинили европски посланици Матјаж Немец који је био домаћин састанка, као и Тонино Пицула, док су Европску комисију представљали Давор Перцан из Хрватске и Ричард Маша из Словачке.

У уводном обраћању, Немец је истакао како је идеја Паркова Динарида заживјела на ширем европском простору као примјер изузетне организације, кроз коју се испуњавају захтјеви и конкретни циљеви очувања природе додавши да му је као активном учеснику у развоју Западног Балкана овај догађај посебно близак, јер представља добру праксу регионалне сарадње и механизам за имплементацију Зеленог споразума, који сматра једним од најважнијих обавеза Европске Уније. Током састанка, представљена је Мрежа заштићених подручја „Паркови Динарида“,  која тренутно има 110 заштићених подручја чланица мреже из земаља бивше Југославије и Албаније, њене главне активности, управљачка структура те остварени кључни резултати. Разматрани су и проблеми у сектору заштите природе, а говорило се о даљем развоју и јачању ове мреже, али и сектора заштите природе укупно, као и о потреби континуиране и значајније подршке земљама регије од стране институција Европске уније. Истакнут је значај имплементације Зеленог споразума (Агенде) у земљама Динарида али и потребу доношења Динарске конвенције која би дала правни оквир за заштиту и унапређење природних вриједности Динарида. Наглашена је важност сарадње и умрежавања заштићених подручја.

У свом излагању, представник Завода упознао је присутне са системом заштите природе, оствареним резултатима у Републици Српској али и изазовима који се очекују у наредном периоду у сектору заштите природе.

Фотографије: