051 247 419 rzzzs@blic.net Вука Караџића 4, Бања Лука 08:00-16:00

Пројекат

Пројекат обнове цркве Успења Пресвете Богородице, манастир Добрун

Назив пројекта ПРОЈЕКАТ ОБНОВЕ ЦРКВЕ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ, МАНАСТИР ДОБРУН
Врста документа Главни пројекат
Носилац израде Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске
Наручилац Српска православна црква – Митрополија дабробосанска
Рад на терену мр Милијана Окиљ, дипл. инж. арх.
Архитектонска фаза мр Милијана Окиљ, дипл. инж. арх, одговорни пројектант
Година израде пројекта 2005.
Период реализације 2007.

Манастир Добрун са црквом посвећеном Успењу Пресвете Богородице смјештен је у планинском предјелу, на путу Вишеград – Ужице, 12 km од Вишеграда, у клисури ријеке Рзав. Подигли су га жупан Прибил и његови синови Стефан и Петар 1343. године. Током постојања много пута је рушен и реконструисан. Највеће страдање манастир је претрпио током Другог свјетсог рата када су га Нијемци користили као складиште оружја. Приликом повлачења 1945. године дигли су га у ваздух, али је наредне године манастир обновљен.

Радови на изради дренажног система и рестаурацији фасада почели су априла 2007. године. Приликом прегледа објекта установљено је да је, усљед археолошких радова у периоду 2004. до 2006. године, дошло до одвајања каменог сокла и дијела блокова на сјеверној и јужној фасади цркве. На југоисточном зиду пронађени су остаци дренажног система од керамичких цијеви боје теракоте. У цркви манастира Добрун извршена је и реконструкција пода по угледу на аутентичан под.

У склопу манастирског комплекса налази се Музеј Првог српског устанка, галерија слика и Музеј Митрополије дабробосанске као и издавачка кућа “Дабар” која издаје истоимени часопис посвећен Митрополији дабробосанској.

Манастир Добрун је уврштен на Привремену листу националних споменика Босне и Херцеговине под редним бројем 768. Вишеград – Добрун – Манастир Благовијести са црквом.