Промоција књиге Сисари Парка природе “Цицељ“ и окружења аутора Дејана Радошевића и Његоша Тупеше одржана је 12. марта 2024. године у ЈУ Народна библиотека  „Бранко Ћопић“ у Чајничу и окупила је представнике републичких институција, представнике установа просвјете и културе општине Чајниче и љубитеље природе.

Књига приказује фауну сисара подручја Парка природе  „Цицељ“ и општине Чајниче, са освртом на дјеловање и утицај човјека на животну средину тог подручја кроз историју и рецентни период. Повод за настанак књиге су истраживања сисара проведена од стране Холандског удружења за проучавање сисара (Zoogdier vereniging Nijmegen), која су подржана од стране Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа и Удружења грађана „Еко-центар Чајниче”. Публикација је писана дијелом двојезично (српски и енглески) и једним дијелом на холандском језику и намијењена је првенствено стручној, али и широј јавности. По први пут приказани су резултати свеобухватних истраживања сисара за једно од заштићених подручја у Републици Српској. Поред резултата истраживања који чине основу публикације, приказан је опис за сваку врсту појединачно, у смислу морфолошких карактеристика, начина исхране, станишта која врста преферира и сл. Детаљан опис врста, као и чињеница да је на подручју општине Чајниче истраживањем потврђено присуство више од 50 одсто фауне сисара до сада регистроване у Босни и Херцеговини чини публикацију прикладним помагалом за идентификацију врста приликом будућих истраживања. Поред тога, препознавање врста је олакшано прецизним илустрацијама које се налазе уз описе сврста, чији аутор је један од истраживача и чланова Холандског удуржења за проучавање сисара Питер Твиск. Издавач је Републички завод за заштиту културно-историјског и приодног насљеђа.

Холандско удружење за проучавање сисара, у сарадњи с Удружењем грађана „Еко центар“ Чајниче и уз подршку Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, провело је истраживања сисара Парка природе „Цицељ“ и других станишта у општини Чајниче која га окружују. Том приликом регистровано је укупно 49 врста сисара. Куриозитет проведених истраживања представља први генетички потврђени налаз врсте шишмиша Myotis alcathoe, строго заштићене и још увијек недовољно познате врсте. Значајни су налази водених ровчица, строго заштићених врста у Републици Српској и врста које штите међународне конвенције и директиве Европске уније. Осим богатог састава фауне сисара, општина Чајниче одликује се и другим драгоцјеним природним и културно-историјским насљеђем, попут цркве посвећене Успенију Пресвете Богородице у чијем комплексу се чува Чајничко јеванђеље, рукописна књига из 14. вијека и Синан бегове џамије саграђене 1570. године. Од природних вриједности треба споменути „чаробну шуму вилине букве“, у којој букве расту са негативним хелиотропизмом, дајући карактеристичан повијен облик стабала и грана. Вилине букве представљају ботаничку посебност и ријеткост на Балканском полуострву. Значајну површину од готово 65 хектара на Вијогору заузима ендемит Подриња, добро очувана састојина Панчићеве оморике, у страној литератури назване и српска оморика.

Парк природе „Цицељ“ проглашен је Одлуком Владе Републике Српске 2018. године, а за Управљача је именовано ЈПШ „Шуме Републике Српске“, односно ШГ „Вучевица“ Чајниче. Љепоте и посебности Цицеља препознате су још давне 1969. године, када је Завод за заштиту споменика културе СР БиХ подручје прогласио резерватом природних предјела.

 

Фотографије: