Теренски обилазак и састанак партнера у оквиру пројекта „Подршка рестаурацији и конзервацији најстарије европске врсте дрвећа – Панчићева оморика (Picea omorika)” одржани су током јула 2023. године.

Ријеч је о другој години теренских истраживања, приликом којих је стручни тим  обишао десет огледних плоха које су иницијално постављене 2021. године. Са ових плоха се прикупљају подаци, анализирају станишни услови и прати појавност оморике, а налазе се на укупно пет локалитета, и то три у Босни и Херцеговини: Тесла, Велики Столац и Гостиља (општине Рогатица и Вишеград) и два у Републици Србији, у Националном парку „Тара”: Тренице и Студенац.

Након тродневног теренског обиласка, 14. јула 2023. године, у НП „Тара“ одржан је годишњи састанак свих пројектних партнера.  Организатор је био Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа са партнерима, међу којима су: Центар за животну средину, Шумарски факултет Универзитета у Бањој Луци, ЈПШ “Шуме Републике Српске”, НП “Тара”, НП “Дрина”, УГ “ЕKО центар”, УГ “Арбор Магна” и ПK “Тара”. Састанку су присуствовали и представници Завода за заштиту природе Србије, као и директор Фондације Франклинија, Jean- Christophe Vié, који је учествовао и у теренским обиласцима. Ова фондација је финансијски подржала реализацију овог трогодишњег пројекта.

Том приликом, одржане су презентације о до сада прикупљеним подацима и току пројекта, а о новим сазнањима говорили су: Jean- Christophe Vié, директор Фондације Франклинија; Ана Ћурић, координаторица пројекта испред водитеља пројекта Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, проф. др Милан Матаруга, мр. Ђорђије Милановић, експерти на пројекту са Шумарског факултета у Бањалуци. Модератор догађаја је била Александра-Ања Драгомировић, потпредсједница Центра за животну средину.

Панчићева оморика једно је од ријетких глобално угрожених стабала у Европи. Угроженост је потврђена уврштавањем Панчићеве оморике на Црвену листу Kомисије за очување врста IUCN-а и опстаје само у пар популација на стрмим сјеверним падинама на граници Босне и Херцеговине и Србије. Нажалост, 2021. године неке од најважнијих популација су изгубљене у шумским пожарима, што је погоршало њен статус угрожености. Срећом, научници из низа институција пажљиво прате различите популације, покушавајући да идентификују услове животне средине који погодују њеној природној  регенерацији“, истакао је Jean- Christophe Vié, директор Фондације Франклинија и на крају додао:

На терену смо видјели и поник који даје трачак наде за будућност оморике. Увјерио сам се да је рад на већини локалитета гдје су постављене огледне плохе велики изазов за пројектни тим с обзиром на изнимно стрме стјеновите падине на којима расте. Срећно пројектном тиму у даљем раду!”

 

Фотографије: